Pravna služba HOK-a sav teret “krivnje” prebacila na Ranogajca?

Radi interesa opće javnosti, kao i regulatorne i korisničke javnosti, uz ovu je objavu priložena Nagodba potpisana na Županijskom sudu u Zagrebu 4. studenog 2016., postignuta kako bi se, iz perspektive tužitelja postigao kakav-takav pomak u postupanju tuženih (HOK, Dragutin Ranogajec i Violeta Jelić) u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama.

Kao što je već ovdje objavljeno, nagodba je još jedan dokaz da je trenutni predsjednik HOK-a Ranogajec, posebno od 2013. – 2015., zamračio golem broj informacija, no nagodba predstavlja kompromis s dijelom tuženika kojima se amnestira njihovo nezakonito postupanje iz prošlosti, koje je ionako već predmet drugih postupaka državnih tijela (uključujući pripremu progona pojedinih tuženika po službenoj dužnosti).

Tako se Rangajec već našao na udaru državnih tijela radi nezakonite privatizacije informacija o dodijeljenim bespovratnim sredstvima, sponzorstvima, donacijama ili drugim pomoćima, uključujući popis korisnika i visinu iznosa, koje su trebale biti objavljene još od 2013. – za 2013., 2014. i 2015., jer taj je popis objavljen samo za 2016.(i na dan ove objave to se dobro vidi: http://www.hok.hr/o_hok_u/godisnja_izvjesca/bespovratna_sredstva_donacije_i_sponzorstva).

Za aktualnog predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca posebno bi porazan međutim trebao biti stavak 2 članka IV nagodbe.

U njoj se od javnih objava u okviru predmeta nagodbe, štiti samo HOK.

Pravna služba HOK-a je, pripremajući nagodbu zajedno sa svojim pravnim timom, sav teret javnog prozivanja za “krivnju” radi loše primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, tako prebacila na Ranogajca.

Pravna služba HOK-a potvrdila je time, da odgovornost ima ime i prezime.